Schiller_panorama.jpg

Case

Markthalle / Schiller40

Vanhasta kauppahallista digitaaliseksi olohuoneeksi

 

 Wolfsburgin entinen kauppahalli kävi läpi merkittävän muutoksen saadessaan uuden elämän kaupungin digitaalisena olohuoneena. Tavoitteena on luoda hotspot digitalisoitumiseen ja testata uusia yhteistyömuotoja kaupungin, yhteistyökumppaneiden, yritysten, kansalaisten ja organisaatioiden välillä.

 

Yksi uusista asukkaista Markthallessa on työtila Schiller40. Schiller40 oli ensimmäinen yhteisöllinen coworking-tila Saksassa, ja he ovat tehneet uraauurtavaa työtä saadakseen kaupungin kansalaiset kosketuksiin digitaalisen tekniikan kanssa.

 

Meillä oli kunnia suunnitella tämä uusi tila digitaalisille ideoille ja olemme erityisen ylpeitä jatkaessamme suomalaista muotoiluperinnettä Wolfsburgissa, jossa Alvar Aalto on suunnitellut kolme rakennusta.

Kansainvälinen, usean asiakkaan projekti

Wolfsburgin kaupunki käynnisti vuonna 2018 laajamittaisen hankkeen vanhan kauppahallin elävöittämiseksi. Vanha kiinteistö, jossa aikoinaan toimi ikoninen Hertie-tavaratalo, oli tarkoitus muuttaa digitalisaation yhteiskehittämisalustaksi. Kaupungin lisäksi hankkeessa olivat mukana Volkswagen, paikallinen jalkapallojoukkue eli Saksan Bundesliigassa pelaava VfL Wolfsburg sekä kaupungin nuorisosäätiö. Agile Workin tehtävänä oli fasilitoida yhteiskehittämisprosessia ja suunnitella yhteisöllinen coworking-tila.

 

Koska hankkeeseen osallistui useita sidosryhmiä, asiakkaita ja toimijoita eri maista, etätyön merkitys korostui. Hankkeen onnistumisen kannalta avainasemassa oli sen kehittäminen käyttäjäkeskeisesti ja yhteiskehittämisen keinoin. Missiomme oli löytää yhteiset tavoitteet ja myös eri toimijoille yhteinen tahto.

 

Yksi merkittävimmistä keinoista yhteisen tavoitteen löytämiseksi oli paikan päällä, eli itse kauppahallissa järjestetty kolmen päivän Design Sprint -tapahtuma.  Tapahtuman aikana hyödynnettiin erilaisia palvelumuotoilun työkaluja ja -menetelmiä käyttäjien ja heidän vaatimustensa ymmärtämiseksi, ja testattiin myös tilan käyttöä. Toimiminen tilassa käyttäjän asemassa mahdollisti ideoiden validoinnin ja suunnitelman viimeistelyn.

 

schiller_4.jpg

Vapaus kehittää työympäristöä

Mikään tila ei ikinä ole lopullisesti valmis vaan hyvin suunniteltu tila elää käyttäjiensä mukana ja mukautuu yrityksen muuttuviin tarpeisiin.

 

Hankkeen alussa toteutettiin tuotekehitysjohtajille työpaja jossa käytiin läpi tiimien kasvupotentiaalia ja erityistarpeita. Agile Work loi Beneqille työkalun käyttäjälähtöisiä palvelumuotoilu metodeja käyttäen, jonka avulla tiimien sijoittumista eri tehtäviin ja työtilanteisiin tehtiin  joustavammaksi. Työkalu antaa tiimeille vapauden kehittää omaa työympäristöään jatkossa tiettyjen, yhdessä sovittujen, reunaehtojen puitteissa.

Tilan suunnittelu digitaalisille ideoille

Kauppahalliin suunniteltiin tapahtumatiloja, yhteinen keittiötila, paja ja yhteisöllisiä coworking-tiloja. Kaikki tilat suunniteltiin mahdollisimman joustaviksi, jotta ne voisivat kehittyä ja muuttua käyttäjiensä mukana.  Vanhan kauppahallin muuntamisessa työtilaksi kiinnitettiin erityistä huomiota tilan akustiikkaan ja ergonomiaan. Kauppahalli on suojeltu kohde, joten se piti luonnollisesti ottaa huomioon tilojen suunnittelussa.

Alvar Aallon perintö elää Wolfsburgissa vahvana, sillä kaupungissa on kolme Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: kulttuuritalo Alvar-Aalto-Kulturhaus ja kaksi kirkkoa, Heilig-Geist-Kirche eli Pyhän hengen kirkko sekä Stephanuskirche eli Pyhän Tapanin kirkko. Nyt Agile Work toi oman lisänsä eli suomalaisen työkulttuurin Wolfsburgin suomalaiseen muotoiluun. Koska kyseessä oli kokonaisvaltainen muutosprojekti, fyysisen tilan lisäksi myös työskentelytavat kokivat muutoksen.

Schiller1.jpg
Wolfsburg_Markthalle.jpg

CoWorking Space tuo elämää vanhaan kauppahalliin

"Kaikilla hankkeen sidosryhmillä oli runsaasti ideoita siitä, mitä kauppahallissa pitäisi tehdä, mutta ideat olivat hyvin erilaisia. Halusimme kuitenkin luoda jotain yhdessä ja niin syntyi ajatus digitaalisesta kauppahallista", kertoo projektissa alusta asti mukana ollut Schiller40:n perustaja Christian Cordes.

 

Yhteisöllinen Schiller40-työtila oli toiminut Wolfsburgin keskustassa jo vuosia kulttuuri- ja luovien toimialojen digitaalisena keskuksena. Koska toiminta oli kasvanut ja toiveissa oli löytää keskeisempi sijainti, kauppahalli vastasi tarpeita täydellisesti.

 

Projektin alussa Agile Work järjesti sidosryhmille benchmark vierailun Helsinkiin. Vierailulla tutustuttiin mielenkiintoisiin työympäristöihin. Halusimme inspiroida ja haastaa ajattelemaan tilaa uudella tavalla. Tyypillinen saksalainen toimisto on suunniteltu ensisijaisesti toiminnallisuutta silmällä pitäen, ja siksi haluttiin näyttää toisenlainen tapa tehdä asioita. Halusimme luoda tilan, jossa toiminta yhdistyy tunteisiin ja näin syntyy tila, joka tukee yhteiskehittämistä ja moderneja työskentelytapoja sekä auttaa ihmisiä olemaan tuottavampia.

" Agile Work loi tilan,

joka tuntuu ihan kodilta. Se on tila jossa kaikki on hyvä olla. Se on tila, jossa sinun ei ole pakko olla, mutta jossa haluat olla" 

 

Christian Cordes / Schiller40

Want to hear more about how workplace transformation can take your business to the next level?

More information

Esa Santamäki

 

CEO

Agile Work Oy

Tlph: + 358 50 542 7740

esa.santamaki@agilework.fi

OSOITE

 

Agile Work Oy 

Kuortaneenkatu 2 

00510 Helsinki

Finland  

Y-tunnus: 2661604-9

OTA YHTEYTTÄ

 

contact@agilework.fi

+358505427740 

LASKUTUSTIEDOT

 

OPERAATTORI

OpusCapita Solutions Oy 

E204503 

 

E-LASKU

003726616049 

     

OVT / EDI 

003726616049