Opas työskentelytapojen lyhenteisiin ja käsitteisiin

wfa-textless

Työympäristömuutosten ohella työtilojen lisäksi myös työskentelytavat ovat kehittyneet ja muuttuneet merkittävästi. Englanninkielisiä lyhenteitä vilisee alan artikkeleissa ja monella menee hybridityöt ja joustava työnteko sekaisin. WFH. WFA. RTO. Mitä ihmettä nämä kaikki tarkoittavat?

Eri termien ja käsitteiden ymmärtäminen auttaa välttämään väärinkäsityksiä ja sekaannusta. Tämä opas ja siinä käytetyt sanat ja käsitteet auttavat ymmärtämään työympäristömuutosta sekä työskentelytapojen kehitystä. Artikkeli on jatkoa blogi-kirjoitukselle “Tilakonseptien käsitteet ”, johon olemme koonneet työtiloihin liittyvää sanastoa.

Muuttuneen työnteon sanastoa

Käymme tässä oppaassa läpi joitain yleisimpiä työskentelytapojen käsitteitä ja sanastoa, mutta on hyvä huomioida, että työympäristön käsitteet ja lyhenteet voivat vaihdella eri organisaatioissa ja konteksteissa.

Asynkroninen työskentely (Asynchronous Working) – Aikataulujen jonglöörausta

Asynkroninen työskentely tarkoittaa työskentelyä, jossa työntekijät voivat suorittaa tehtäviään ja kommunikoida keskenään eri aikoina, riippumatta siitä, missä tai milloin he työskentelevät.

Asynkronisessa työskentelyssä työntekijät eivät ole sidottuja reaaliaikaiseen yhteistyöhön tai välittömään viestintään, vaan heillä on joustavuutta suorittaa tehtäviä itsenäisesti ja vastata niihin oman aikataulunsa mukaan.

Digi-nomadi (Digital Nomad) – Työtä maailman ääriltä

Digi-nomadi viittaa henkilöön, joka työskentelee pääasiassa etänä ja matkustelee samalla ympäri maailmaa. Tällaiset työntekijät käyttävät digitaalisia työkaluja ja internetiä työtehtäviensä suorittamiseen, mikä mahdollistaa liikkuvuuden ja työn yhdistämisen matkailuun.

Hot Desking – Vapaa valinta työpisteestä

Hot desking on työskentelykäytäntö, jossa työntekijät eivät ole kiinnitetty tiettyyn nimettyyn työpisteeseen, vaan valitsevat vapaan työpisteen saapuessaan toimistolle. Tämä toimii niin sanotulla ”First come, first serve” -ajatuksella, eli kuka ensimmäisenä ehtii, nappaa haluamansa paikan.

Hybridityönteko (Hybrid Working) – Etä- ja läsnätyön yhdistelmistä

Hybridi työnteko yhdistää perinteisen toimistotyön ja etätyön parhaat puolet. Se tarkoittaa työskentelyä sekä toimistolla että etänä, tarjoten joustavuutta ja mahdollisuuden sovittaa työympäristö oman työn luonteen ja tarpeiden mukaan.

Joustava työnteko (Flexible Working) – Työn mukautuvuus

Joustava työnteko viittaa työskentelymalleihin, joissa työntekijöillä on mahdollisuus mukauttaa työaikaa ja -paikkaa omien tarpeidensa mukaisesti. Se voi sisältää esimerkiksi osa-aikatyötä, joustavia työaikoja tai etätyömahdollisuuksia.

RTO (Return to the Office) – Paluu toimistolle

Lyhenne RTO viittaa paluuseen perinteiseen toimistotyöskentelyyn, kun työntekijät palaavat työpaikalle fyysisesti läsnä oleviksi. Tästä on käyty viime aikoina mediassa kovasti keskustelua. Nyt kun pandemian jälkeen etätyö on yleistynyt, niin monilla organisaatioilla on haasteita saada työntekijöitä palaamaan toimisitolle töihin. Eri yritykset ovat ratkaiseet asian eri konstein, toiset pakottamalla toiset painottamalla joustavuuteen.

Suuniteltu hybridityöskentely (Structured Hybridwork) – Toimistolla ja etänä suunnitellusti

Suunniteltu hybridityöskentely on nimensä mukaisesti jäsennelty hybridityöskentelymalli, joka luo ennalta määritellyt suuntaviivat työnteolle organisaatiossa jossa työtä tehdään sekä toimistolla että etänä. Suunnitelun hybridityöskentelyn tarkoitus on varmistaa, että työntekijöillä on selkeät odotukset ja ohjeet, olipa organisaation vaatimuksena sitten kaksi tai kolme päivää toimistolla viikossa tai fyysinen läsnäolo tietyissä tapaamisissa.

WFA (Work From Anywhere) – Työskentelyä mistä tahansa

WFA tarjoaa vielä laajemmat raamit työnteolle sijainnin suhteen, tarkoittaen työskentelyä mistä tahansa paikasta. Se viittaa siis työskentelyyn, joka ei ole sidottu tiettyyn fyysiseen sijaintiin. Työnteko voi tapahtua tällöin esimerkiksi kahviloista, co-working-tiloista, matkan päältä lentokentältä tai vaikkapa kirjastosta käsin.

WFH (Work From Home) – Etätyöskentely kotoa

WFH on tuttu lyhenne etenkin viime aikoina. Se tarkoittaa työskentelyä kotoa käsin, jolloin perinteinen toimistoympäristö vaihtuu kotikonttorin mukavuuteen.

Työnteon sanasto elää ja kehittyy, pysy ajan tasalla

Työympäristön muuttuessa myös työskentelytavat ovat kehittyneet tarjoten uusia mahdollisuuksia työntekijöille. On tärkeää olla perillä eri käsitteistä ja lyhenteistä, jotka liittyvät työskentelytapoihin. Tämä auttaa osallistumaan keskusteluihin ja valitsemaan itselleen sopivimman tavan työskennellä. Työelämässä on odotettavissa jatkuvia muutoksia työskentelytapojen ja -ympäristön osalta, joten uusia käsitteitä ja lyhenteitä tulee varmasti esiin.

Pysyäkseen ajan tasalla ja menestyäkseen nykyaikaisessa työelämässä on hyödyllistä seurata alan asiantuntijoita ja osallistua keskusteluihin. Tässä alla pari vinkkiä tahoista joita ottaa seurantaan:

Me Agile Workilla olemme erikoistuneet työympäristömuutoksen fasilitoimiseen ja läpiviemiseen. Ota meihin yhteyttä, niin aloitetaan!

Lisää luettavaa? 👇
Millainen on vetovoimainen toimisto?
Miten vahvistaa yhteisöllisyyttä?