Innovaation ja yhteistyön tila Aalto Design Factoryssa

Design Factorylle valmistui syksyllä 2023 uusi Aalto Works – kiinteistö Otaniemen kampusalueelle, jonka tiloihin luotiin myös uudistettu versio Kafis-ympäristöstä. Kiinteistön suunnitteluvaiheessa hyödynnettiin koettavia VR-malleja, joilla testattiin toimintojen sijoittumista ja kokoa. Tavoitteena oli viihtyisä ja monipuolinen innovation ja yhteistyön tila kaikille Design Factoryn käyttäjille.

Otaniemessä sijaitseva Aalto Design Factory (ADF) on poikkitieteellinen tuotekehityksen ja oppimisen keskus, joka tuo yhteen eri alojen opiskelijoiden, yritysten, tutkijoiden, opettajien, tuotekehittämisen ja start-up yrityksien osaajat. ADF syntyi alunperin tutkimusprojektista, joka keskittyi luomaan ihanteellisen fyysisen ja henkisen työympäristön. Agile Workin perustajat ovat olleet ADF konseptin kehittämisessä laajasti sen alusta saakka.

Innovaation ja yhteisölllisyyden sydän

Design Factoryn tavoitteena on ollut luoda uudenlainen intohimoon perustuva oppimiskulttuuri Aalto-yliopistolle, jota kehitetään jatkuvasti. Tämän vision mukaisesti syntyi myös päivitetty Kafis-konsepti, joka on opiskelijoita ja henkilökuntaa palveleva rentojen kohtaamisten, ruoanlaiton ja monipuolisen työskentelyn alue.

Agile Work oli kehittämässä Aalto Yliopiston Design Factoryn yhteisöllistä vuorovaikutus- ja työskentelyaluetta, joka tunnetaan paremmin nimellä Kafis. Viihtyisä tila tarjoaa loistavat puitteet työskentelylle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle kahvilatyylisessä ympäristössä.

Kafiksessa korostuvat inspiroiva ja tunnelmallinen sisustus, ”halauspisteet”, keskitetyn kahvin tarjoilupiste sekä toimiva keittiö. Nämä ympärivuorokautisesti avoinna olevat monipuoliset tilat, luovat erinomaisen alustan tulevaisuuden ideoille ja innovaatioille!

”Kafis on enemmän kuin pelkkä tila; se on yhteisön sydän, jossa ideat kohtaavat ja kehittyvät yhdessä. Tavoitteenamme oli luoda ympäristö, jossa jokainen voi tuntea olevansa osa jotain suurempaa, edistäen samalla kestävää kehitystä sekä joustavaa työskentelykulttuuria”, kommentoi projektin sisustusarkkitehti Sini Kuusisto.

 

 

Kafis kahvilatila Design factory

Monipuoliset ja muuntojoustavat tilat opiskelijaelämän sykkeessä

Tämän projektin tavoitteena oli luoda aikaa kestävät, monipuoliset ja muunneltavissa olevat tilat sadoille käyttäjille. Tilojen tyyliltä toivottiin kotoisuutta, lämpöä sekä Design Factoryn persoonallista ilmettä. Agile Workin lähestyminen oli alusta asti osallistava, ja eri vaiheita käytiin tiiviisti läpi asiakkaan ja muiden suunnittelijoiden kanssa. Kaiken keskiössä oli tilojen toiminnallisuus, mutta myös sävy- ja materiaalivalinnat olivat asiakkaalle erityisen tärkeitä. Valintoja pohdittiin yhdessä fyysisten mallipalojen kanssa, 3D-visualisoinnit prosessia tukien. 

Projektissa hyödynnettiin runsaasti olemassa olevia kalusteita, ja uusia hankintoja tehtiin muuntojoustavuuden näkökulmasta. Uudet kalusteet verhoiltiin likaa ja vettä hylkivillä materiaaleilla, jolloin ne pysyvät hyväkuntoisina pidempään. Tiloihin tuotiin myös opiskelijatöitä sekä Design Factorylle tyypillisiä graafisia elementtejä.

Valmiista Kafis-ympäristöstä löytyy tunnelmallinen ja kotoisa kahvilatila sekä eloisa keittiö ja ruokailualue. Molempien alueiden yhteydessä on mahdollista sekä työskennellä että viettää rennosti aikaa yhdessä. Kafiksessa voidaan myös järjestää erilaisia tapahtumia sen muunneltavan pohjaratkaisun ansiosta.

Kafis kahvilatila Design factory

Design Factoryn tiloissa nautin erityisesti loistavasta [Kafis-] kahvihuoneesta. Koen sen rentouttavampana ympäristönä verrattuna useimpiin muihin kampuksen tiloihin. Yleinen ilmapiiri tukee tuottavuuttani, ja vietän usein suurimman osan päivästäni siellä.

Opiskelija, Aalto Yliopisto